
Όταν κάποιος έρχεται στο γραφείο μου πρώτη φορά βλέποντας τα χρώματα, τα παιχνίδια, τις πλαστελίνες, τα μουσικά όργανα με ρωτά εάν δουλεύω και με παιδιά. Όταν απαντώ πως όχι είναι για τα μεγάλα παιδιά με κοιτούν απορημένοι. Και εκεί καλούμαι να τους εξηγήσω τον τρόπο που δουλεύω και το τι είναι η δραματοθεραπεία.
Τι είναι η δραματοθεραπεία:
Δραματοθεραπεία είναι η σκόπιμη χρήση όλων των μορφών του θεάτρου και της δράσης ως απευθείας μορφή θεραπευτικής παρέμβασης. Η ψυχοθεραπεία και η τέχνη συναντιούνται μέσα από παιχνίδια ρόλων, αυτοσχεδιασμούς, τελετουργίες, μάσκες, κείμενα, ζωγραφική, αφήγηση ιστοριών, πηλό, άμμο, ψυχοθεραπευτικές κάρτες, θεατρικά αντικείμενα κ.ά. Είναι μια αναβίωση της καθημερινής δράσης του ατόμου που του επιτρέπει να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, τις αναστολές του, τις αδυναμίες του, και στη συνέχεια να δράσει απελευθερωτικά.
Σε ποιους απευθύνεται :
Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες από παιδιά έως και την τρίτη ηλικία, γιατί η δημιουργικότητα δεν κάνει εξαιρέσεις, καθώς και σε ένα μεγάλο φάσμα ψυχολογικών δυσκολιών. Η δραματοθεραπεία έχει τη δυνατότητα να δουλέψει σε 3 επίπεδα : το δημιουργικό, το εκπαιδευτικό και το θεραπευτικό, οπότε μπορεί να χωρέσει σε όλα τα πλαίσια είτε μιλάμε για πρόληψη είτε για εκπαίδευση είτε για έκφραση είτε για θεραπεία. Η δραματοθεραπεία μπορεί να είναι ατομική, όπου το άτομο μπορεί να δουλέψει τις δυσκολίες του ή να την αξιοποιήσει σαν εργαλείο αυτογνωσίας , αλλά και ομαδική, όπου τα μέλη της ομάδας λειτουργούν ως καθρέφτης το ένα για το άλλο και μέσα από τις δημιουργικές διαδικασίες προχωρούν προς την αλλαγή.
Πώς βλέπω εγώ τη δραματοθεραπεία:
Για μένα η δραματοθεραπεία είναι ένα ταξίδι που ξεκινά από την πρώτη μου συνάντηση με το άτομο ή τα άτομα που αναζητούν βοήθεια. Με το αίτημα τους για μια ζωή με περισσότερη ποιότητα χωρίς συμπτώματα, εσωτερικές συγκρούσεις, χαμηλή αυτοεκτίμηση, δυσκολίες στην καθημερινότητα και τις σχέσεις. Όποιο και εάν είναι το αίτημα, τελικά το ταξίδι αυτό έχει πάντα προορισμό τον εαυτό. Να τον δούμε όπως ακριβώς είναι. Ούτε μικροσκοπικό, ούτε γίγαντα ούτε κατακερματισμένο. Να τον δούμε ολόκληρο με τα δυνατά και τα σκοτεινά του κομμάτια, με τα τραύματα που κουβαλά σωματικά και ψυχικά, με την ιστορία του ξεδιπλωμένη και φωτισμένη όσο το δυνατόν περισσότερο. Και τότε να τον αγκαλιάσουμε και να σηκωθούμε όρθιοι με την δύναμη και στα δυο μας πόδια για να κάνουμε τις επιλογές που όντως εμείς επιλέγουμε, να απολαμβάνουμε τη ζωή, να θέτουμε όρια, να ακούμε το σώμα μας και τα συναισθήματα μας. Η δραματοθεραπεία μέσω των συμβόλων και της τέχνης φέρνει στην επιφάνεια τον δημιουργικό εαυτό που όλοι έχουμε, ενεργοποιεί τη φαντασία, βοηθά στο να δημιουργήσουμε εναλλακτικές και να βρούμε λύσεις στα αδιέξοδα, κινητοποιεί το σώμα, απελευθερώνει το συναίσθημα, μας φανερώνει μπροστά στα μάτια μας αυτό που συμβαίνει μέσα μας.